Indeks Artikel

Anak Krok

Minggu, Maret 10, 2013 22:37 WIB
Segelintir individu di negeri ini gemar membela �anak krok� iaitu sejenis alat pemujaan diperbuat daripada tulang manusia yang sudah meninggal dunia walaupun dibeli dengan harga puluhan ribu ringgit.Alat pemujaan yang �dihidupkan� dengan jin itu perlu diberikan makan enam titik darah tuannya sendiri setiap tiga bulan.Ia antara syarat pemilikan alat pemujaan itu yang kini popular di kalangan bomoh kerana kononnya mampu mendapat kekuatan luas biasa dan didakwa lebih hebat daripada toyol.

Malah, ada bomoh sanggup memiliki hingga 12 anak krok tanpa mempedulikan perbuatan seperti itu bersifat tahyul dan khurafat Difahamkan, anak krok diperoleh dari Thailand. Menjelaskan lebih lanjut mengenai penggunaan alat pemujaan terbabit, seorang pengamal perubatan tradisional, Fadzil Othman, 46, berkata anak krok hanya boleh diperoleh daripada bomoh tertentu dari negara jiran itu dan dipercayai tiada individu dalam negara ini mampu menghasilkannya. Dia berkata, anak krok kononnya mampu memberi wang kepada tuannya dengan mencuri daripada orang ramai seperti dilakukan toyol.�Setiap pemilik anak krok mampu memusnahkan sesuatu objek dengan mudah biar apa pun saiznya selain mampu memikat wanita cantik hanya dengan senyuman.�Bomoh juga menggunakannya sebagai alat pengimbas ala X-Ray bagi mengenal pasti jenis penyakit yang dialami pesakitnya sebelum memulakan rawatan,� katanya.

Fadzil berkata, anak krok juga boleh digunakan samseng serta menundukkan pengikut supaya patuh kepada arahan diberikan.Bagi menghasilkan anak krok katanya, tulang mestilah milik individu yang memiliki ilmu tinggi seperti guru silat atau tomoi.Semakin tinggi ilmunya, harganya boleh mencecah sehingga RM10,000 dan kekuatannya juga ditentukan berdasarkan jenis dan saiznya. Katanya, pemilik anak krok perlu membuat perjanjian aneh sebelum bergelar tuan seperti menjaganya seperti anak kandung selain membenarkannya menghisap darah sendiri sebanyak enam titik setiap tiga bulan.�Jika tidak dapat mematuhi perjanjian berkenaan, anak krok akan memberontak dan mengganggu pemilik serta ahli keluarganya,� katanya. Menurutnya, setiap anak krok hanya mampu melakukan satu perkara dalam satu masa.

(dalam packaging)
 
(dibuka packaging)
 
Anda berhati-hati lah.. Inilah yang dikatakan Kumantong atau Gumantong. Di Singapura, anak krok ini juga dijual oleh wanita-wanita tua yang membawa beg plastic meronda-ronda di pasar-pasar seluruh Singapura untuk menjual anak krok ini dengan harga yang sangat murah. Ramai samseng-samseng kita yang membelinya dan melekatkan anak krok ini di tali pinggang mereka.