Indeks Artikel

KISAH NABI MUSA A.S DENGAN SEEKOR BURUNG HELANG

Sabtu, Juni 15, 2013 21:35 WIB

Pada suatu hari Nabi Musa a.s. telah keluar dan pergi berjalan-jalan bersama dengan Yusa' bin Nun , tiba-tiba ada seekor burung putih yang hinggap pada bahu Nabi Musa a.s dan burung itu berkata : " Wahai Nabi Allah lindungilah aku dari suatu pembunuhan pada hari ini ".

Nabi Musa a.s bertanya : " Dari siapa ?"
Jawab burung itu : " Dari burung helang yang mahu memakan aku ."

Burung itu lalu masuk kelengan baju Nabi Musa a.s dan tidak berapa lama datanglah burung helang terbang menghadap Nabi Musa a.s dan berkata : " Hai Nabi Musa,janganlah engkau menghalangi aku dari buruanku."

Nabi Musa berkata : " Aku akan menyembelih seekor kambingku untukmu sebagai gantinya. "

Jawab burung helang : " Daging kambing tidak sesuai bagiku."

Selanjutnya burung helang itu berkata : " Sebagai ganti, aku ingin makan dua biji matamu sebagai ganti."

Jawab Nabi Musa a.s : " Baiklah kalau demikian ."

Kemudian Nabi Musa a.s tidur menelentang dan datanglah burung helang itu hinggap di dada Nabi Musa a.s dan hendak mematuk dua matanya dengan paruhnya.

Melihat yang demikian ini Yusa' bin Nun berkata : " Wahai Nabi Allah,apakah engkau menganggap mudah dua mata engkau,hanya dalam urusan burung ini sahaja ?"

Maka burung itu terbang dari lengan baju Nabi Musa a.s dan helang pun mengejarnya. Akhirnya kedua-dua burung itu kembali menghadap kepada Nabi Musa a.s seraya berkatalah seekor dari antara keduanya :

"Aku sebenarnya adalah malaikat Jibril dan kawanku ini adalah malaikat Mikail. Tuhanmu telah menyuruh kami menguji kepadamu boleh bersabarkah engkau dari QADHA' Tuhanmu atau tidak ?"

Memang kesabaran itu harus dimiliki oleh setiap orang,lebih-lebih lagi orang yang beriman kepada Allah kerana memang orang yang beriman tidaklah akan dibiarkan begitu sahaja setelah ia menyatakan beriman kepada Allah,melainkan ia harus melalui ujian atau cubaan pula.

Rasulullah s.a.w bersabda : " Sabar itu ada tiba :
1. Sabar terhadap bencana.
2. Sabar berlaku taat.
3. Sabar menjauhi perbuatan derhaka.

Barangsiapa sabar terhadap bencana,maka di catat baginya tiga ratus darjat yang jaraknya jauh antara tiap-tiap dua darjat seperti jauhnya antara langit dan bumi.

Barangsiapa sabar berlaku taat,maka dicatatkan baginya enam ratus darjat yang jarak jauhnya antara dua darjat seperti jarak jauh antara permukaan bumi yang paling atas dengan dasar bumi yang ketujuh.

Barangsiapa sabar menjauhi perbuatan derhakla,maka dicatatkan baginya sembilan ratus darjat,yang jaraknya jauh antara tiap-tiap dua darjat seperti jarak jauhnya antara Arsy dengan bumi ."